Retseptid
Praetud lest ürdise kartulisalatiga (neljale)
LEST
VAJA LÄHEB:
4 puhastatud lesta
3 muna
Jahu
Soola
Võid praadimiseks
Kuivata lestad majapidamispaberiga. Sega ühel taldrikul jahu paraja koguse soolaga, teisele taldrikule klopi lahti munad. Paneeri lestad jahus, munas ja uuesti jahus. Tee seda hoolikalt, et lestad oleksid seguga ühtlaselt kaetud. Seejärel prae lestad rohkes võis mõõdukal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks ja krõbedaks! NB! Lisa praadides võile veidike õli, siis ei lähe see kõrbema.
ÜRDINE KARTULISALAT
VAJA LÄHEB:
8–10 keskmise suurusega värsket kartulit
1 keskmise suurusega sibul
1 keskmise suurusega õun
200 ml maitsestamata jogurtit
1 spl sinepit
1 tl suhkrut
1 spl valge veini äädikat
1 spl peeneks hakitud murulauku
1 spl peeneks hakitud tilli
Soola
Keeda kartulid koos koorega ja lase jahtuda. Lõika jahtunud kartulid, sibul ja õun suupärasteks kuubikuteks ning pane kaussi. Sega jogurt, sinep, suhkur, veiniäädikas, murulauk ja till kastmeks. Maitsesta soolaga. Sega kõik kokku salatiks ja lase vähemalt 15 min külmikus maitsestuda. Aseta lest ja salat taldrikule, kaunista maitserohelisega ja serveeri!
Haugikotletid praetud värske kartuli ja murulaugu-tilli salatiga (neljale)
HAUGIKOTLETID
VAJA LÄHEB:
2 suuremat või 3 väiksemat haugifileed
250 g suitsusinki
1 keskmine sibul
2–3 muna (sõltub muna suurusest)
100 g riivsaia
Tilli
Küüslaugusoola
Sidrunipipart
Võid praadimiseks
Aja fileed 1 või 2 korda läbi hakklihamasina. Haki suitsusink, sibul ja till võimalikult peeneks ning lisa hakklihasegule. Lisa munad, riivsai ning maitse järgi küüslaugusoola ja sidrunipipart. Sega käega ühtlaseks massiks ja lase külmikus vähemalt 30 minutit „tõmmata“. Vormi märgade kätega paraja suurusega kotletid ja prae ohtras võis mõõdukal kuumusel, kuni kotletid on ilusad kuldpruunid. NB! Lisa praadides võile veidike õli, siis ei lähe see kõrbema.
PRAETUD VÄRSKE KARTUL JA MURULAUGU-TILLI SALAT
VAJA LÄHEB:
12 keskmise suurusega värsket kartulit
200 ml hapukoort
1 spl majoneesi
Tilli
Murulauku
Soola
Võid praadimiseks
Keeda kartulid koos koorega, seejärel prae terved kartulid rohkes võis mõõdukal kuumusel pruuniks. Maitsesta soola ja värske hakitud tilliga. Haki till ja murulauk võimalikult peeneks ning sega kokku hapukoore ja majoneesiga. Tilli ja murulauku peaks olema nii palju, et tulemuseks oleks pigem salat, mitte kaste. Maitsesta soolaga. Aseta kõik komponendid taldrikule, kaunista maitserohelisega ja serveeri.
Ahvena ahjuroog koorese kastme ja krõbedate kartulitega (neljale)
VAJA LÄHEB:
8 keskmise suurusega ahvenafileed (sobib ka kohafilee)
5–6 keskmise suurusega värsket kartulit
2 keskmise suurusega valget sibulat
400 ml vahukoort
100 ml kalapuljongit
Võid
Tilli
Soola
Musta pipart
Pese kartulid, aga ära koori. Viiluta kartulid õhukesteks sektoriteks ja prae võis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Maitsesta soolaga. Määri keskmise suurusega ahjuvorm võiga ja aseta praetud kartulisektorid ühes või kahes kihis vormi põhja. Kartulitele laota viilutatud valge sibul. Kuumuta potis vahukoor keemiseni, lisa kalapuljong, sool ja pipar. Keeda madalal tulel, kuni kaste hakkab paksenema. Maitse! Vajadusel lisa puljongit ja soola. Kõige lõpuks lisa hakitud till. Pruunista võis madalal kuumusel ahvenafileed ja maitsesta soolaga. Aseta praetud fileed kartulite ja sibulate peale ning vala üle koorese kastmega. Küpseta ahjus grillrežiimil 200 kraadi juures, kuni roog on pealt mõnusalt kuldne. Kaunista maitserohelisega ja serveeri.
HEAD ISU!
Retseptid koostas: chef de cuisine Siim Rehepapp
Pildistas: Oskari Vära